Anagold işçisi: ‘Menfez kapakları kapatıldı’ deniyor ama sadece kepçelerle kapatmaya çalışıyorlar, asıl tehlike çamurun arkasında biriken su

Erzincan İliç’teki Anagold Madencilik’e ait Çöpler Maden Sahası’nda 13 Şubat’ta meydana gelen toprak kaymasında göçük altında kalan 9 işçiden hala haber yok. Göçük altında kalan işçileri arama kurtarma çalışmaları devam ederken, 400 kadar işçi kurtarma çalışmaları sonlanana kadar şantiyede bekletiliyor.

İsminin paylaşılmasını istemeyen bir işçi Anagold Madencilik’e ait Çöpler Maden Sahası’nda yaşananları ve son durumu anlattı.

Gazete Duvar’dan Ceren Bayar’ın haberine göre, kaza gerçekleştikten sonra Anagold’un iş güvenliği uzmanının işçilerin yanına geldiğini ve çatlaktan iki gündür haberdar olduklarını söylediğini anlatan Anagold işçisi, “İşçiler görmüş çatlağı öyle uyarmış. Ama dikkate almamışlar. Bize ‘Sahayı boşalttık’ dediler. Boşaltıldıysa neden bu insanlar toprak altında kaldı? Fark etmeseydik, biz de ölebilirdik” dedi.

“Müdahale etmek istedik, durdurdular”

Olaydan sonra göçük altında kalanlara müdahale etmek istediklerini ama çatlaktan dolayı durdurulduklarını anlatan işçi, “Biz direkt müdahale etmek istedik, kamyonun yeri belliydi zaten. Yol açıp çıkaracaktık. Fazla sürmezdi bulmamız ama sonra durdurdular” diye konuştu.

“Çamur gibi akan şey siyanür ve asit”

“Bu toprağın buradan kalkması gece gündüz çalışsan iki yıl sürer” diyen işçi, siyanür tehlikesine de dikkat çekti ve “Bu toprak siyanürlü. Bir yere de atamazsın. İzolasyon lazım” uyarısı yaptı.

Ekranlara yansıyan görüntülerdeki akan malzemenin yüzde 40’ının siyanür olduğunu iddia eden Anagold işçisi, “Menfez kapakları kapatıldı’ deniyor ama suyun önünü sadece kepçelerle kapatmaya çalışıyorlar. Kapak diye bir şey yok. O su alttan sızıyor. Alınan önlem sadece bu kadar. Çamur gibi akan şey siyanür ve asit” dedi.

“Asıl tehlike çamurun arkasında biriken su”

Geçmiş yıllarda aynı madende ufak bir sızıntı olduğunu ve madenin üç ay kapalı tutulduğunu anlatan işçi, “Şu an milyonlarca tondan bahsediliyor. Kayan toprak sebebiyle dere yatağı kapandı ve orada su birikiyor. Bu çok büyük bir tehlike” ifadelerini kullandı.

Toprak kayması sebebiyle derenin önünün akan siyanürlü çamurla kapandığını anlatan işçi, “O su dolup taşınca ne olacak? Yani asıl tehlike çamurun arkasında biriken su. Derenin önünü kapattı çamur. Menfez mi durduracak suyu? O biriken su taşarsa o çamuru komple Fırat nehrine sürükleyecek. Direkt Fırat Nehri’ne akacak su. Menfez, kapak durduramaz o suyu” diye konuştu.

“Siyanür ve asit şu anda suyla temas etti”

Şu anda sadece ‘müdahale ediyoruz’ görüntüsü verildiğini ama gerçek bir müdahalenin söz konusu olmadığını, coğrafyanın da müdahale için çok zor olduğunu aktaran işçi, “Siyanür ve asit şu anda suyla temas etti. Normalde bir damlasının bile toprağa değmemesi lazım” dedi.

Erzincan İliç’teki Çöpler Altın Madeni’nde toprak kayması 

Erzincan’ın İliç ilçesinde Anagold şirketine ait Çöpler Altın Madeni’nin bulunduğu geniş bir alanda, 13 Şubat saat 14.28’te toprak kayması meydana geldi. Yaklaşık 10 milyon metreküp toprak, 200 metrelik yamaçtan hızla aşağı doğru aktı. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, söz konusu toprağın 800 metre hareket ettiğini belirtti. En az 9 işçi bu kayan toprağın altında kaldı. İhbarı üzerine bölgeye Erzincan Jandarma, AFAD ve sağlık ekipleri yönlendirildi. Fırat Nehri’ne doğru kayan devasa toprak yığınının, siyanür ve sülfürik asit ile yıkanmış malzemelerden oluştuğuna yönelik açıklamalar yapıldı. 

Anagold Maden’de (İliç’te) çalışan bir işçi, T24‘e aktardığı bilgilerde her vardiyada 400 işçi çalıştığını belirterek, “Gördüğünüz topraklar siyanürlü” dedi. Şirketin, tüm itirazlara rağmen Murat Kurum’un Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı olduğu dönemde kapasite artırımına gittiği ve maden hakkında “ÇED raporuna gerek yok” kararı verildiği ortaya çıktı.  

 

TIKLAYIN – Erzincan’da Çöpler Altın Madeni’nde toprak kayması: “Arka tarafta da kayma var; her vardiyada 400 işçi çalışıyor”

TIKLAYIN – İliç’te göçüğe giden yol: Siyanür sızdırdı, ruhsatı iptal edilmedi; vergi borçları silindi, parasını katladı

Çöpler Madeni’ndeki “kapasite artırımı izni” Murat Kurum’un bakanlığı döneminde verilmiş!

TIKLAYIN – Yerlikaya: Cevherin konumlandırıldığı yığın liç alanında kayan kütlenin hacmi 10 milyon metreküp, 9 işçimiz bu kütlenin altında kaldı

GALERİ – Çöpler Altın Madeni’nde siyanürlü toprak kaydı | “Maden patronları ve onları koruyup koruyan yargı, bugünkü felaketin faili”

TIKLAYIN – TMMOB Başkanı Türkkolu: “Göçük altında kalan madenciler, resmi rakamın 5 katı”

TIKLAYIN – TTB’den Çöpler Altın Madeni hakkında açıklama: Siyanür sızıntısı ile gündeme gelen madenin ruhsatı iptal edilmediği gibi, kâr hırsıyla kapasitesinin artırılması faciaya davetiye çıkardı

TIKLAYIN – TİP avukatı Özgür Urfa’dan Çöpler Altın Madeni açıklaması: Suç duyuruları İliç Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından örtbas edildi

TIKLAYIN – TMMOB Metalurji ve Malzeme Mühendisleri Odası Başkanı Türkkolu: “Göçük altında kalan madenciler, resmi rakamın 5 katı”

TIKLAYIN – CHP Erzincan Milletvekili Sarıgül: Bu maden sahasının büyük risklere yol açabileceğini hep söyledik; ihmali olanlar hesap vermelidir!

TIKLAYIN – Bakanlık maden faciası açıklamasında “siyanür”e yer vermedi: “Malzeme”nin Fırat Nehri’ne akmaması için kapakları kapattık

TIKLAYIN – CHP’den Bakan Tunç’a maden tepkisi: Soruşturmaya önce Murat Kurum’dan ve kendinizden başlayın

‘Siyanür sızıntısını’ Meclis’te taşıyan Yeneroğlu aşama aşama anlattı: İliç felaketi nasıl bağıra bağıra geldi?

TIKLAYIN – Geçmişte İliç Altın Madeni’ne soruşturma açan Cihaner: Kuruluşundan beri şaibeli; bir siyasiyi kendisine ortak ederek işlerinin ‘yolunda gitmesini’ sağladı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir