Eskişehir’de Zeytincilik Yeniden Canlanıyor

Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Ayşe Ünlüce, Mihalgazi- Sarıcakaya bölgesinin enerjisini kendi üreten ve sağlıklı altyapısı olan bir şekilde modellemeyi planladıklarını, orada zeytinciliği canlandırmanın şehrin hafızasına saygı duruşu olacağını belirtti.

Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Ayşe Ünlüce, İhlas Haber Ajansı Eskişehir Ofisi’ne ziyarette bulundu. Ziyaret sırasında Ünlüce Eskişehir’le ilgili çözüm bekleyen konularla ilgili olarak muhabirlerin sorularını yanıtladı. “Mihalgazi – Sarıcakaya bölgesinde daha önce zeytinle başladınız, ipekle devam edeceksiniz. O bölge zengin ve potansiyeli olan bir bölge, sizin orada başka çalışmalarınız olacak mı?” sorusu üzerine Ünlüce, “Sarıcakaya Mihalgazi’de bir seracılık çalışması var, üretimden de ciddi paralar kazanılıyor. Bizim Sarıcakaya ve Mihalgazi’yle özel olarak ilgilenmemizin sebebi hem ova olarak çok bereketli olması, hem de biraz küçük kalmış ve bunu hak etmiyor olması. Sarıcakaya – Mihalgazi bugün en az 60-70 bin nüfusu olması gereken yerler. Orada yapılan üretime ve İstanbul’a gönderilen miktarlara bakın; ama sosyal hayat canlanmamış ve geride kalmış. Bizim öncelikli amacımız oradaki nüfusu oturtmak ve üretimi biraz çeşitlendirmek. Orada daha çok domates ve roka üzerine bir üretim var. Ama bu da kullanılan hormonlar ve tarım ilaçlarından kaynaklı olarak bir süre sonra toprağı yormaya başlıyor” ifadelerini kullandı.

“0,2 asit oranıyla çok kaliteli bir zeytinyağı ürettik”

Başkan Ünlüce, Mihalgazi – Sarıcakaya bölgesinde zeytinciliği canlandırmanın şehrin hafızasına bir saygı duruşu olacağını vurguladı. Geçen sene küçük denemeler yaptıklarını, bu sene artık tenekelerde üretime geçtiklerini ve 0,2 asit oranıyla kaliteli bir zeytinyağı ürettiklerini belirten Ünlüce, şunları söyledi;

“Buna ikinci bir çözüm ne olabilir derseniz zeytin diye düşündük. Zaten orada ufak tefek var olan bir zeytincilik vardı, son 5-6 yılda onunla bayağı bir uğraştık ve zeytinciliği tekrar canlandırmaya çalıştık. Bu konuda Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi’yle de çalıştık. Orada mesela anıt ağaçlar bulundu, hatta bir ağacın 800 yıllık olduğu düşünülüyor. Bu bizim için çok değerli ve çok da kayda değer bir olay. O yüzden anıt ağaçla ilgili başvurularımızı da yaptık. Orada yeniden zeytinciliği canlandırmak, şehrin hafızasına bir saygı duruşu gibi olacak. Bu konuda Osmangazi Üniversitesi’yle bir protokol imzaladık ve onların kendilerine ait yetiştirme alanında ürettikleri zeytinleri satın alıp sıkma tesislerinde sıkarak kendi zeytinyağımızı ürettik. Geçen sene küçük denemeler yapmıştık, bu sene artık tenekede ürettik ve 1-2 haftaya kadar Üretici Marketlerimizde yer alacak. ve gerçekten 0,2 asit oranıyla çok kaliteli bir zeytinyağı ürettik, çıkan sonuçlardan çok memnunuz. Sarıcakaya’yı üreten, kendi kendine yeten, enerjisini kendi üreten ve sağlıklı altyapısı olan bir şekilde modellemeyi planlıyoruz.” – ESKİŞEHİR

Related Posts

Brüksel’de 9 Mayıs Avrupa Günü kutlanıyor

Avrupa’da birlik fikrine hayat veren Schuman Bildirisi’nin yıl dönümünü ifade eden Avrupa Günü nedeniyle Brüksel’deki Avrupa Birliği (AB) kurumları kapılarını vatandaşlara açarken, Türkiye’nin AB Daimi Temsilciliği de bir sergi alanı kurdu.

15’e mal ediyor, 5 liraya satıyorlar: Faize yatırsak para kazanırız

Çiftçi tarlasında zararına üretim yaparken, pazarda soğanın kilosu 10-15 TL’ye satılıyor. Maliyetini dahi karşılayamayan üretici ürününü satamazken, ithalatla piyasaya giren soğanlar yerli üreticiyi daha da zora sokuyor. Üretici, ‘Devlet önce yerli …

Resmen başladı: Kira sözleşmelerinde yeni dönem

Hazine ve Maliye Bakanlığı, tarafından emlakta denetimi sağlamak ve sahte ilanların önüne geçmek üzere, e-Devlet’ten bildirim zorunluluğuna ilişkin düzenleme resmen başladı. Kira sözleşmelerinin e-Devlet Kapısı üzerinden yapılmasına yönelik …

Türk-İş Genel Başkanı Atalay’dan hükümete hodri meydan: ‘Özelleştirin bakalım yapabilir misiniz?’

Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, şeker fabrikalarının özelleştirilmesine ilişkin sert ifadelerle hükümete yüklendi. Atalay, “Şu anda 14-15 fabrika olmasaydı şekeri üç misli, beş misli fiyata yiyecektik. Özelleştirin bakalım yapabilir misiniz? Yapamazsınız!” diyerek uyarıda bulundu.

Akdeniz’den mobilya ve orman ürünü ihracatı

Akdeniz Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliğince (AKAMİB) nisanda 72 milyon 873 bin dolarlık dış satım gerçekleştirildi.

Meclis’ten geçti: Acillik değilseniz aramayın, binlerce lira ödeyebilirsiniz!

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM), acil çağrı hizmetlerinin daha etkin kullanılmasını sağlamak amacıyla 112 Acil Çağrı Merkezi’ne yapılan asılsız ihbarlara verilen cezaları artıran yasa teklifini kabul etti. Yeni düzenlemeyle birlikte, 112’yi …