Asya borsaları karışık seyrediyor

Asya Borsaları, Ticaret Görüşmeleri ve Jeopolitik Riskler Ekseninde Seyir İzliyor

Asya borsaları, ABD-Çin ticaret görüşmeleri öncesinde karışık bir seyir izlerken, bölgede Hindistan ve Pakistan arasındaki gerginlikler de dikkat çekiyor.

Dünya genelinde enflasyon ve resesyon endişeleri devam ederken, ABD’nin diğer ülkelerle ticaret anlaşmaları gündemde. Özellikle ABD’nin İngiltere ile sınırlı nitelikte bir ticaret anlaşması yapması, ABD-Çin görüşmelerine ilişkin iyimserliği azaltıyor.

Bugün açıklanan verilere göre, Çin’in ihracatı, Donald Trump’ın gümrük tarifelerini artırmasına rağmen nisan ayında yükseldi. Çin’in ihracatı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 8,1 artarak 315,6 milyar dolara ulaştı. İthalat ise yüzde 0,2 azalarak 219,5 milyar dolara geriledi. Ülkenin dış ticaret fazlası ise bu dönemde 96,1 milyar dolar olarak açıklandı.

Bu dönemde Çin’in ABD’ye ihracatı yüzde 21 azalırken, ASEAN ülkelerine yüzde 20,8 ve AB ülkelerine yüzde 8,2 arttı.

Diğer yandan Japonya’da hane halkı harcamaları martta beklentilerin aksine yüzde 0,4 arttı. Ancak bölgede Hindistan ile Pakistan arasındaki gerilim de yakından izleniyor. Pakistan’ın Cammu Keşmir bölgesinde Hindistan’a ait mühimmat depolarına saldırı düzenlediğine dair haberler bölgeyi endişelendiriyor.

Bu gelişmelerle birlikte, Asya’da borsalarda farklı seyrin görüldüğü belirtiliyor. Nikkei 225 endeksi Japonya’da yüzde 1,5 artarken, Kospi endeksi Güney Kore’de yüzde 0,1 düşüş kaydetti. Çin’de Şanghay bileşik endeksi yüzde 0,3 değer kaybıyla işlem görmekte, Hong Kong’da ise Hang Seng endeksi yüzde 0,3 prim yaparak seyrediyor. Hindistan’da Sensex endeksi ise yüzde 1 azalışla günü tamamlıyor.

(Kaynak: AA)

Related Posts

Brüksel’de 9 Mayıs Avrupa Günü kutlanıyor

Avrupa’da birlik fikrine hayat veren Schuman Bildirisi’nin yıl dönümünü ifade eden Avrupa Günü nedeniyle Brüksel’deki Avrupa Birliği (AB) kurumları kapılarını vatandaşlara açarken, Türkiye’nin AB Daimi Temsilciliği de bir sergi alanı kurdu.

15’e mal ediyor, 5 liraya satıyorlar: Faize yatırsak para kazanırız

Çiftçi tarlasında zararına üretim yaparken, pazarda soğanın kilosu 10-15 TL’ye satılıyor. Maliyetini dahi karşılayamayan üretici ürününü satamazken, ithalatla piyasaya giren soğanlar yerli üreticiyi daha da zora sokuyor. Üretici, ‘Devlet önce yerli …

Resmen başladı: Kira sözleşmelerinde yeni dönem

Hazine ve Maliye Bakanlığı, tarafından emlakta denetimi sağlamak ve sahte ilanların önüne geçmek üzere, e-Devlet’ten bildirim zorunluluğuna ilişkin düzenleme resmen başladı. Kira sözleşmelerinin e-Devlet Kapısı üzerinden yapılmasına yönelik …

Türk-İş Genel Başkanı Atalay’dan hükümete hodri meydan: ‘Özelleştirin bakalım yapabilir misiniz?’

Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, şeker fabrikalarının özelleştirilmesine ilişkin sert ifadelerle hükümete yüklendi. Atalay, “Şu anda 14-15 fabrika olmasaydı şekeri üç misli, beş misli fiyata yiyecektik. Özelleştirin bakalım yapabilir misiniz? Yapamazsınız!” diyerek uyarıda bulundu.

Akdeniz’den mobilya ve orman ürünü ihracatı

Akdeniz Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliğince (AKAMİB) nisanda 72 milyon 873 bin dolarlık dış satım gerçekleştirildi.

Meclis’ten geçti: Acillik değilseniz aramayın, binlerce lira ödeyebilirsiniz!

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM), acil çağrı hizmetlerinin daha etkin kullanılmasını sağlamak amacıyla 112 Acil Çağrı Merkezi’ne yapılan asılsız ihbarlara verilen cezaları artıran yasa teklifini kabul etti. Yeni düzenlemeyle birlikte, 112’yi …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir