‘Tüp bebek’ yaşı küçülüyor

Genç Yaşlarda Üreme Sağlığı Risk Altında! Prof. Dr. Bülent Tıraş Uyarıyor

İstatistikler, genç yaşlarda anne-baba olma şansının azaldığını ve üreme sağlığının risk altında olduğunu gösteriyor. Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Prof. Dr. Bülent Tıraş, son yıllarda ileri yaştaki çiftler kadar genç çiftlerin de tüp bebek tedavisiyle anne baba olabildiğine dikkat çekiyor. İşte merak edilen noktalar…

Kısırlık Sorunu Neden Artıyor?

Kişinin yaşadığı ortam ve tükettiği besinler, doğrudan üreme sağlığını etkileyebilir. Tarımsal ilaçlar, hormonlar, katkı maddeli gıdalar, hava kirliliği, obezite gibi faktörler gençlerde kısırlığa neden olabilir. Gün geçtikçe maruz kalınan toksinler, gençlerde infertilite oranının artmasına yol açıyor.

Genç Kızlara Önemli Uyarı

Genç kızlar, ilerleyen yaşlarda anne olmayı düşünüyorlarsa yumurtalık rezervlerini değerlendirmelidir. Bu, basit bir ultrason muayenesi veya kan testleriyle yapılabilmektedir.

Genç Erkeklere Tavsiyeler

Varikosel, inmemiş testis gibi sorunlar erken yaşlarda tedavi edilmelidir. Baba olmayı planlayan erkekler, kilo kontrolü, sağlıklı beslenme, stresten uzak durma gibi kriterlere dikkat etmeli ve sperm sayımı yaptırmalıdır.

Kısırlık Nedenleri

Kadın

35-37 yaş arası yumurta sayısı ve kalitesinde hızlı bir düşüş yaşanabilir. Yumurtlama sorunları, tüplerin tıkanıklığı, endometriozis, rahim yapısındaki bozukluklar kısırlık sebepleri arasındadır.

Erkek

Sperm kalitesi ve sayısı erkek üreme sağlığı için önemlidir. İnmemiş testis, hormonal dengesizlikler gibi sorunlar kısırlığa yol açabilir.

Kadın-Erkek

Obezite, sağlıksız beslenme, sigara kullanımı, artan stres düzeyleri kısırlığa neden olabilir. Kemoterapi, sperm ya da yumurta dondurulmasını gerektirebilir.

Tüp Bebek Tedavisi Kimler İçin Uygundur?

Tüp bebek tedavisi, doğal yollarla çocuk sahibi olamayan çiftler için önerilir. Bir yıl boyunca korunmasız cinsel ilişkiye rağmen gebelik oluşmayan çiftler, tüp bebek uzmanına başvurabilir.

Yaş Sınırı Var Mı?

Tüp bebek tedavisinde kadının yaşı, uygulanabileceği üst yaş sınırını belirler. 43 yaş sonrası yumurtaların azalması, anne adayının şansını düşürebilir.

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Bülent Tıraş’tan Yenilikler

Tedavideki Yenilikler

PRP, eksozom, kök hücre uygulamaları gibi yeni nesil tedaviler, sağlıklı bebeklerin dünyaya gelme şansını artırıyor. Eksozom ve PRP ile sperm veya yumurta kalitesi düşük hastalarda başarılı sonuçlar elde edilebilmektedir. Ancak bu tedavilerde hücrelerin doğru şekilde elde edilmesi önemlidir.

Doğurganlık ve Sperm Üretimini Artırmak İçin

D vitamininin üreme sağlığı, sperm ve yumurta kalitesi üzerinde olumlu etkileri olduğu bilinmektedir. Akdeniz diyeti uygulamak, egzersiz yapmak, stresten uzak durmak da üreme sağlığını olumlu etkileyebilir.

Bitkisel Ürünler Kısırlığa İyi Gelir Mi?

Erkek ya da kadın kısırlığında bitkisel ürün kullanımı, uzman doktor kontrolünde olmalıdır. İnternet üzerinden satılan ürünlerden uzak durulmalı, gıda takviyesi veya multivitamin kullanmadan önce doktora danışılmalıdır.

Related Posts

İstanbul Nişantaşı Üniversitesi, Cambridge Linguaskill Resmi Sınav Merkezi Oldu

İstanbul Nişantaşı Üniversitesi, Cambridge Linguaskill’in resmi sınav merkezi yetkisini alarak, global ölçekte İngilizce yeterlilik belgelendirmesi yapacak. Protokol, akademik kaliteyi artırmayı ve öğrencilerin İngilizce yeterliliklerini belgelemeyi hedefliyor.

Uzmanlar uyardı: Stent korkusu hayatınıza mal olabilir!

Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Bilal Boztosun, “Kalp damar tıkanıklıklarında kullanılan ve internet sayesinde popülerleşen ilaç kaplı balonlar, pek çok hastanın umudu haline geldi. ‘Bana stent takmayın, mutlaka balon yapın’ ısrarının faturası, damarlar için ağır olabilir” dedi.

Kalp hastalıklarına karşı sağlıklı yaşam tarzı ve beslenme önerisi

Medicana Zincirlikuyu Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Mustafa Can, beslenme alışkanlıklarının kalp ve damar sağlığı üzerinde önemli etkileri olduğunu belirtti.

“Kurban etini hemen poşetlemeyin” uyarısı

“Kurban etini hemen poşetlemeyin” uyarısı

60 yaşın üstündeyseniz bunu yapmayı bırakın, ölüm riskini yüzde 26 artırıyor!

Uzmanlar, 60 yaş ve üzeri bireylerin sosyal izolasyona girmesinin, yalnızlığın yol açtığı fiziksel ve zihinsel yıpranma nedeniyle ölüm riskini yüzde 26 oranında yükselttiğini açıkladı.

Alerjik şikayetler arttı, vatandaşları ‘polen’ endişesi sardı

Havaların ısınmasıyla birlikte son dönemde artan polen yoğunluğu, alerjik şikayetlerin artırdı. Van’da da mayıs ve haziran aylarında polen yoğunluğunun zirveye ulaştı