Doğu Akdeniz’deki lagünler göçmen kuşlara mola noktası oluyor

Göçmen Kuşlar Türkiye Üzerinden Afrika’ya Yolculukları Sırasında Nerede Dinleniyor?

Göçmen kuşlar, kış aylarını geçirmek için Afrika’ya yaptıkları yolculuklar sırasında Hatay ve Adana’daki sulak alanları tercih ediyorlar.

Adana’daki Yumurtalık, Tuzla, Akyatan ve Ağyatan lagünleri, göçmen kuşların her yıl uğradığı önemli duraklardan sadece birkaçıdır.

Hatay’daki Subaşı, Mileyha Sulak Alanı ve Reyhanlı Barajı da binlerce kuşa ev sahipliği yaparak her göç döneminde onların mola noktası haline geliyor.

“Kuş Göç Rotalarının Kesiştiği Yer Doğu Akdeniz Sahilleri”

Doğa Koruma ve Milli Parklar 7. Bölge Müdürü Faruk Atmaca, Türkiye’nin önemli üç kuş göç rotasından biri üzerinde olduğunu belirtiyor. Atmaca, Türkiye’nin yılda 400’den fazla göçmen kuş türüne ev sahipliği yaptığını vurgulayarak, “Avrupa’nın doğusundan başlayıp İstanbul üzerinden Akdeniz’in doğu kıyılarına kadar uzanan önemli bir göç yolu mevcut. Buna ek olarak, Kafkasya’dan gelen kuşlar, Hatay’ın Belen ilçesinden Afrika’ya uzanan farklı bir rotayı takip ediyor. Bunun yanı sıra, İstanbul üzerinden gelen ve Akdeniz sahillerinden Afrika’ya varan kuşlar da bulunuyor. Göç rotalarının hepsinin kesiştiği yer ise Doğu Akdeniz sahilleridir. Göçmen kuşlar, bölge müdürlüğünün sorumluluk alanındaki sulak alanlarda konaklama, beslenme ve üreme faaliyetleri gerçekleştirmektedirler. Türkiye, göçmen kuşlar için stratejik ve önemli bir konuma sahip.” diyor.

Kuşların konakladığı sulak alanlara her yıl çok sayıda su kuşunun uğradığını belirten Atmaca, Adana’daki mola noktalarında kuşların dinlenmesi için çalışmaların sürdüğünü ifade ediyor. Ayrıca, kuşların beslenme alanlarındaki arazi işgallerine karşı gerekli tedbirlerin alındığını ve kaçak avcılıkla mücadele edildiğini vurguluyor.

Atmaca, ekiplerinin Toros Dağları’nda kış aylarında yaban hayvanlarının beslenmesine yönelik çalışmalar yaptığını ve yaz aylarında su ihtiyacını karşılamak için su yalakaları oluşturduklarını anlatıyor.

Göçmen kuşların doğal yaşam alanlarının korunması ve çevre bilincinin artırılması amacıyla her yıl 5 Ocak’ta “Dünya Kuş Günü”nün kutlandığını belirten Atmaca, kuş gözlemciliğinin teşvik edilmesi gerektiğini vurguluyor.

Related Posts

Rusya-Azerbaycan geriliminde yeni perde: Kremlin’den Sputnik tepkisi

Azerbaycan ile Rusya arasındaki gerilim Bakü’de Rus devlet haber ajansı Sputnik Azerbaycan ve Ruptly çalışanlarının gözaltına alınmasıyla yeni bir boyuta evrildi. Gözaltılara tepki gösteren Kremlin Sözcüsü Dimitry Peskov, “Rusya-Azerbaycan …

Meksika’da kan donduran görüntüler! 400’e yakın ceset çıkarıldı

Meksika’da isimsiz ihbar üzerine bir krematoryuma baskın yapan güvenlik güçleri, 6 cenazeevine hizmet veren bir krematoryumda 383 ceset ele geçirdi.

Kremlin: Suriye yönetimini, Rusya-Arap Zirvesi’ne davet edeceğiz

Kremlin: Suriye yönetimini, Rusya-Arap Zirvesi’ne davet edeceğiz

Ümit Özdağ: ‘Askerimize saldırı var ancak açıklamıyorlar’

Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ, Kuzey Irak’ta terör örgütü tarafından Türk Silahlı Kuvvetleri’ne (TSK) saldırı olduğunu ancak yetkili makamlar tarafından açıklanmadığını iddia etti.

Mısır: Gazze’de 60 günlük ateşkesi kapsayan bir anlaşma üzerinde çalışıyoruz

Mısır: Gazze’de 60 günlük ateşkesi kapsayan bir anlaşma üzerinde çalışıyoruz

ABD’deki mahkûmlara Peru zindanlarının kapısı aralandı

Peru Adalet ve İnsan Hakları Bakanı Juan Alcántara, ABD ve diğer ülkelerden gelen yabancı mahkumların Peru cezaevlerinde barındırılması olasılığına hükümetin karşı çıkmadığını açıkladı. Bakan, bu durumun uluslararası sözleşmelere uygun olması halinde …