Afetlerin ardından oluşabilecek ardışık tehlikeler yapay zekâ “DANGER” ile belirlenecek

İstanbul Teknik Üniversitesi’nin Yapay Zeka Projesi ile Afet Sonrası Tehlikeler Tespit Edilecek

İstanbul Teknik Üniversitesi’nde (İTÜ) görevli bilim insanları, afetlerin ardından ortaya çıkabilecek ardışık tehlikeleri tespit etmek amacıyla geliştirdikleri yapay zeka destekli yazılım üzerinde çalışmalarını sürdürüyor.

İTÜ Avrasya Yer Bilimleri Enstitüsü’nde öğretim üyesi olan Prof. Dr. Tolga Görüm liderliğindeki ekip, TÜBİTAK 2247-A Ulusal Lider Araştırmacılar Programı tarafından desteklenen projeyi hayata geçiriyor.

Türk bilim insanları, kısa adı “DANGER” olan yapay zeka destekli yazılım aracılığıyla afetler sonrası oluşabilecek tehlikeleri inceleyip yorumlayarak önlemler geliştirmeyi hedefliyor.

Prof. Dr. Görüm, yaptığı açıklamada, Türkiye’de doğal afetlerde ardışık tehlikelerin tespit edilmesi için yeterli zaman ayrılmadığını vurgulayarak, Kahramanmaraş’ta meydana gelen depremin bıraktığı 12 bin heyelanın farklı etkilere yol açtığını ve bu tehlikelerle mücadelede yapay zekanın önemli bir rol oynadığını belirtti.

Görüm, yamaçlarda biriken malzemenin oluşturduğu siltasyonun barajların ömrünü etkilediğini ve gelecekte daha büyük tehlikelere yol açabileceğini vurgulayarak, yapay zeka teknolojilerinin bu tür riskleri önceden tespit etmede büyük fayda sağladığını ifade etti.

Makine Öğrenmesi ile Afet Öncesi Tehlikelerin Belirlenmesi

Projenin amacının, afetler sonrası meydana gelebilecek ardışık tehlikeleri önceden tespit ederek önlem almak olduğunu belirten Görüm, yapay zeka teknolojilerinin gelişimi sayesinde her yeni oluşan olayın sisteme eklendiğini ve bu sayede tespit kapasitesinin arttığını ifade etti.

Görüm, derin öğrenme ve makine öğrenmesinin çoklu dinamikleri olan olayların analizinde büyük önem taşıdığını vurgulayarak, yapay zeka teknolojilerinin gelişimiyle gelecekteki tehlikelerin önceden tahmin edilerek gerekli önlemlerin alınabileceğini söyledi.

Projenin son aşamalarında doktora ve sonrasındaki araştırmacıların görev alacağını belirten Görüm, bu çalışmanın Türkiye’de bir ilk olma özelliğini taşıdığını dile getirdi.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı bünyesindeki Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü de projenin paydaşları arasında yer alıyor.

Haber Kaynağı

Related Posts

Davutoğlu: Bunların para politikası İngiltere’deki bankerleri ve faizcileri besler

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, iyi bir tarım politikasının hayata geçirilmesi gerektiğini belirterek, ”Sen Ukrayna’nın, Rusya’nın çiftçilerini beslersen Edirne’deki buğday üreticisi ne yapacak? Bunların para politikası İngiltere’deki bankerleri ve faizcileri besler, bunların tarım politikası da Rusya ve Ukrayna’daki çiftçileri besler” dedi.

Fethiye’de anne-kız aynı sınavda ter döktü

Muğla’nın Fethiye ilçesinde Ayşegül Çolak, liseyi dışarıdan bitirerek üniversite hayalini gerçekleştirmek için kızı Hilal Çolak ile birlikte YKS’nin ilk oturumu TYT’ye katıldı.

İsrail İran’ın elindeki füze sayısını “Önümüzde zor günler var” diyerek açıkladı

Füzeleriyle Demir Kubbeyi delen İran füzelerinin sayısını İsrail Genelkurmay Başkanı açıkladı.

İBB’nin kreş ücretlerine zam

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Meclisinde, belediyenin işlettiği kreşlerin aylık ücretine zam yapıldı.

İran İsrail’i böyle vurdu: Bu görüntüler Tel Aviv’de çekildi

İran’ın İsrail’e bu sabah erken saatlerde düzenlediği saldırıda bir balistik füzenin Tel Aviv bölgesindeki Ramat Gan kentindeki binaya isabet ettiği anlar kameralara yansıdı. İran’ın İsrail’e yönelik bu sabah erken saatlerde düzenlediği balistik …

ABD alarmda, gözler Trump’ta! İran İsrail geriliminde yeni aşamaya geçildi

İsrail basınının ABD’nin gece savaşlarına katılacağını yazmasına pararlel şekilde birçok ABD üssünün alarma geçmesi dikkat çekti. Gözler Trump’ın savaşa girip girmeme kararına çevrildi. Diğer bir gelişme ise İsrail’in 13 Haziran’da İran’ın çeşitli …