Arz-talep dengesizliği pastanelerin gözdesini vurdu! Fiyatları rekor kırıyor….

Tereyağı Fiyatları Rekor Seviyelere Ulaştı, Kriz Devam Ediyor

Dünya genelinde tereyağı fiyatları tarihi rekorlara yaklaşırken, Avrupa Birliği ve Yeni Zelanda gibi büyük üreticilerin stoklarının tarihin en düşük seviyelerine gerilemesi krizin ana nedeni olarak gösteriliyor. Artan talep ve üretimdeki sıkıntılar özellikle pastane sektörünü olumsuz yönde etkiliyor.

Avrupa ve Yeni Zelanda’dan Tarihi Düşük Stoklar

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) verilerine göre, küresel tereyağı ihracatının yaklaşık %70’i Avrupa ve Yeni Zelanda’dan karşılanıyor. Ancak bu bölgelerde stokların tarihi düşüş yaşaması, arz sıkıntısının fiyatları neredeyse iki katına çıkarmasına neden oldu. Avrupa’da 100 kilogram tereyağı fiyatı 2021’de 400 euro civarındayken bugün yaklaşık 800 euro seviyelerine yükseldi.

Süt Üretimindeki Sorunlar Krizi Derinleştiriyor

Avrupa’daki süt üreticileri, artan maliyetler ve enflasyonun etkisiyle üretimlerini kısmak zorunda kalıyor. Ayrıca sürü hastalıkları ve finansal baskılar nedeniyle süt hayvanlarının sayısında azalma yaşanıyor. Bu durum, tereyağı üretiminde azalmaya ve stoklarda erimelere neden oluyor.

Pastane Sektörü Tedarik Sorunuyla Karşı Karşıya

Parisin ünlü fırınlarından Mamiche, ‘beurre de tourage’ tereyağını düzenli tedarik edemiyor. Tedarikçi değişikliklerine rağmen, fiyatlarda %25-30’a varan artışlar olmasına rağmen Mamiche, müşteri memnuniyetini sağlamak adına maliyeti üstlenmek zorunda kalıyor. Benzer zorluklar, Hong Kong’daki Fransız fırın zinciri Bakehouse’ta da yaşanıyor.

Asya’da Artan Talep, Üretimi Yetiştiremiyor

2025’te küresel tereyağı tüketiminin %2,7 artış göstermesi beklenirken, üretim talebi karşılayamayacak. Özellikle Çin’de tereyağı talebi bir yılda %6 arttı. Tayvan ve Hindistan gibi ülkelerde de talep hızla artıyor. Bu durum, üretim kısıtlamalarıyla birleşince fiyatlar üzerinde baskı oluşturuyor.

Tedarikçiler Arasında Değişimler ve Artan Maliyetler

Yeni Zelanda’daki tereyağı üretiminde yaşanan sıkıntılar küresel arzda zorluklara yol açarken, tedarikçiler arasında hızlı değişimler yaşanıyor. Hong Kong’daki Bakehouse, üçüncü tedarikçiden sonra dördüncüye yöneliyor.

Related Posts

125 milyon dolarlık hisse devri onaylandı! Türk şirketi ortaklığın tek hakimi!

Rekabet Kurulu, Aksa Akrilik’in Dow Europe’un elindeki yüzde 50 DowAksa hissesini devralmasına onay verdi. 125 milyon dolarlık işlem tamamlandığında Aksa, DowAksa’nın tamamına sahip olacak.

Zam yağmuru başladı

Son iki aydır frene basarak beklentilerin altında gelen enflasyon verileri ile memur ve emeklinin maaş zamları da tırpanlandı. Haziran verisi ile birlikte yıllık enflasyon ikinci kez yüzde 35 seviyesinde kaldı.

En düşük emekli maaşı resmen kabul edildi

Ayrıntılar geliyor…

Erdoğan “Ticareti kestik” diyor ama rakamlar tersini söylüyor: Türkiye İsrail’e 2025’in ilk 5 ayında 393,7 milyon dolarlık ihracat yaptı

Erdoğan “Ticareti kestik” diyor ama rakamlar tersini söylüyor: Türkiye İsrail’e 2025’in ilk 5 ayında 393,7 milyon dolarlık ihracat yaptı

Türkiye’nin mobilya devi satışa çıkarıldı!

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF), önemli bir satışı açıkladı. Türkiye’nin mobilya devlerinden İstikbal Mobilya Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi ve “Akfel Gaz Grubu Hisseleri Ticari ve İktisadi Bütünlüğü” TMSF tarafından satışa çıkardı. Söz …

Beyaz Saray açıkladı: Trump’ın Powell’a gönderdiği notta ne yazıyordu?

Beyaz Saray Sözcüsü Leavitt, ABD Başkanı Trump’ın Fed Başkanı Powell’a faizleri düşürmesi konusunda ‘not’ gönderdiğini açıkladı. Leavitt, Trump’ın notta, “ülkeye bir servete mal olduğunu ve faiz oranlarını düşürmesi gerektiğini” söylediğini aktardı.