AVM’lerde ciro krizi büyüyor! Markalardan çağrı: İsimleri açıklayın

AVM’lerdeki Ciro Krizi Büyüyor: Markalardan Çağrı, İsimleri Açıklayın

Alışveriş Merkezleri ve Yatırımcıları Derneği Başkanı Nuri Şapkacı, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, bazı markaların ciro kirası ödememek için cirolarını düşük gösterdiğini iddia etti. Bu durumun kira gelirlerini azalttığını belirten Şapkacı, bir AVM’de 150 marka varsa bunun 15-20 tanesinde bu tarz sorunların yaşandığını ifade etti.

BMD Yönetim Kurulu’nun yazılı açıklamasında ise, “Eğer böyle bir veri varsa, bütün markaları zan altında bırakmamak için hangi AVM’lerle hangi markalar arasında ihtilaf olduğu kamuoyu ve Ticaret Bakanlığı ile paylaşılmalıdır.” ifadelerine yer verildi.

“AVM Yönetimlerinin Sözleşmeyi Feshetme Hakkı Vardır”

AVM’ler, sözleşme gereği kiracısından hem sabit kira hem de cironun belirli bir oranında kira faturası düzenleyen ticari müesseselerdir. Yine sözleşme gereği, AVM yönetimlerinin kiracı perakendecileri dilediği zaman denetleme yetkisi bulunmaktadır. Bu denetimler sonucunda herhangi bir “uygunsuzluk” bulunması halinde AVM yönetiminin kiracısına cezai işlem uygulama, hatta sözleşmeyi feshetme hakkı bulunmaktadır. Ayrıca AVM yönetimleri kiracılarla anlaşarak kasa sistemlerine kendi sistemlerini entegre ederek ciroları anlık olarak görme imkanına da sahiptir. Mevzuat hükümleri ve uygulama son derece açık olmasına rağmen AYD Başkanı, kiracıların net yüzde 10’unun “sorunlu” olduğunu ifade etmiştir. Eminiz ki AYD gibi ciddi bir kurumun bu tespiti veriye dayanıyordur. Eğer böyle bir veri varsa, bu iddia, Türkiye’de 450 AVM’deki yaklaşık 70 bin kiracıdan 7 bininin sorunlu olduğu anlamına gelir. Bütün markaları zan altında bırakmamak için hangi AVM’lerle hangi markalar arasında ihtilaf olduğu, söz konusu mağazalarla ilgili nasıl bir yasal işlem başlatıldığı kamuoyu ve Ticaret Bakanlığı ile paylaşılmalıdır. Ticaret Bakanlığının 2024 yılında 45 AVM’de yaptığı genel gider denetimleri sonucunda 65 milyon TL “uygunsuzluk” cezası düzenlediği gerçeği ortadayken ve “sözde döviz borcu” meselesi, son 4 yıldır perakendecilerin yaklaşık yüzde 200 daha fazla kira ödemesiyle kapanmışken, ilgili derneğin yeni suni sorun yaratarak müşterisi konumundaki perakendecilere hasmane bir tutumla yaklaşmasını hiçbir ticari teamülle bağdaştıramıyoruz. Sektörün, özellikle üretim ve turiste satışta son derece sıkıntılı bir süreçten geçtiği bu dönemde ilgili dernek yönetimini daha sorumlu davranmaya davet ediyoruz.

Related Posts

Ekmek zammı mahkemeden döndü: Fiyatlar düşüyor

7 Şubat’ta Samsun’da ekmek fiyat tarifesi güncellenmiş ve 210 gramı 10 TL’den satılan ekmek 12,5 TL’ye yükseltilmişti. Yasal itiraz süresi olan 15 gün içerisinde Samsun Valiliği, zamlı tarifeye itiraz etti. İtiraz komisyonunda ise karar değişmedi …

Asgari ücrete ara zam gelecek mi? Bakan Işıkhan’dan açıklama

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, “Asgari ücrete ara zam gelecek mi? ” sorusuna cevap verdi.

Borsa güne yatay başladı (14 Mayıs 2025)

Dün satış ağırlıklı bir seyir izleyen Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü yüzde 0,48 değer kaybederek 9.700,17 puandan tamamladı. Açılışta BIST 100 endeksi, önceki kapanışa göre 0,10 puan artışla 9.700,27 puana çıktı. Bankacılık endeksi yüzde 0 …

Trump imzayı attı, eczacılar kötü haberi verdi

ABD Başkanı Donald Trump’ın ilaç fiyatlarını yüzde 30 ila 80 oranında düşürecek kararnameyi imzaladığını duyurmasının ardından Türk Eczacıları Birliği Başkanı Arman Üney, ilaç fiyatlarının yükselebileceğini, bazı ilaçların ise piyasada bulunmayacağını açıkladı.

Borsa İstanbul’a iyimserlik kısa sürdü: Düşüşe geçti

Dün alış ağırlıklı bir seyir izleyen Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü yüzde 3,80 değer kazanarak 9.747,07 puandan tamamladı. Açılışta BIST 100 endeksi, önceki kapanışa göre 28,06 puan ve yüzde 0,29 azalışla 9.719,01 puana indi. EN ÇOK …

Ticaret Bakanlığı açıkladı: 45 ilde ihracat arttı

Ticaret Bakanlığı, “2025 Yılı Ocak-Nisan’da 17 ilde 1 milyar doların üzerinde ihracat yapılırken, 45 ilde ihracat arttı” açıklamasında bulundu.