CHP’li Bağcıoğlu’ndan dikkat çeken ‘savunma sanayii’ uyarısı: ‘Başarı var ama…’

CHP Genel Başkan Yardımcısı Yankı Bağcıoğlu: Milli Savunma Sanayisi Karşısındaki Tehditlerle Başarılarını ve Zorluklarını Açıkladı

Yankı Bağcıoğlu, milli savunma sanayisinin karşılaştığı değişen ve gelişen tehditlere karşı koymak için yazılı bir açıklama yaptı. Bağcıoğlu, Türk savunma sanayisinin insansız hava araçları (İHA) ile dünya liderleri arasına girdiğini belirterek, bu sistemlerin Türkiye’nin teknolojik yetkinliğini ve küresel etkisini açıkça ortaya koyduğunu vurguladı.

“TSK’NIN KARŞILANMAYAN ACİL İHTİYAÇLARI, BU PARLAK TABLOYU GÖLGELEMEKTEDİR”

Milli Muharip Uçak (KAAN) projesinin TUSAŞ liderliğinde 2023’te ilk uçuşunu yaparak Türkiye’yi beşinci nesil savaş uçağı üretebilen seçkin ülkeler arasına taşıdığının altını çizdi. CHP’li Bağcıoğlu, Türkiye’nin savunma sanayindeki başarılarını ve karşılaşılan zorlukları değerlendirdiği açıklamasında şunlara dikkat çekti:

  • Türkiye, son 20 yılda savunma sanayinde önemli adımlar attı ancak proje yönetimindeki aksaklıklar ve TSK’nin karşılanmayan acil ihtiyaçları karşısında zorluklarla karşılaşılmaktadır.
  • Kara Kuvvetleri’ndeki Altay ana muharebe tankı projesinde yaşanan gecikmeler ve eksiklikler, Türkiye’nin savunma sanayindeki potansiyelini gölgeliyor.
  • Hava Kuvvetleri’nin 2013’ten beri yeni bir muharip uçak envanterine katamaması ve mevcut uçakların modernizasyon zorluklarıyla karşı karşıya olması endişe verici boyutlara ulaşmıştır.

TF-2000 Hava Savunma Muhribi projesinin 25 yıl sonra inşa aşamasına gelmesi, Deniz Kuvvetlerimize eşsiz bir imkan ve yetenek kazandırabileceği belirtildi. Ancak, bu gecikmeler Türk Deniz Kuvvetleri’nin hava savunma kabiliyetini olumsuz etkilemektedir.

RİSKLERE DİKKAT ÇEKTİ

Geçtiğimiz günlerde Endonezya ile KAAN MMU üretimi için yapılan anlaşmanın, Türk savunma sanayisinin geldiği noktayı göstermesi açısından önemli olduğuna dikkat çekilirken, anlaşmanın getirdiği riskler üzerinde duruldu. Ayrıca, harekât ihtiyaçları doğrultusunda Deniz Kuvvetleri’nin gemilerin döviz elde etmek amacıyla satılması stratejik ve yapısal bir sorun olarak değerlendirildi.

DENİZ HELİKOPTERİ ENVANTERİ GÜÇLENDİRİLEMEMİŞTİR

DENİZKURDU Tatbikatı’nda yaşanan helikopter arızaları, Deniz Havacılığı’nın yaşadığı yapısal sorunları gözler önüne serdi. Deniz Havacılığı’nın kritik görevlerini yerine getirebilmesi için deniz helikopter envanterinin güçlendirilmesi gerektiği belirtildi.

Dikey İnsansız Hava Araçları (DİHA) konusunda da yeterli ilerleme sağlanamamıştır. DİHA’lar, kara harekâtında etkin bir şekilde kullanılabilmesi ve deniz harekâtında önemli bir rol oynaması beklenmektedir.

Related Posts

Ümit Özdağ: ‘Askerimize saldırı var ancak açıklamıyorlar’

Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ, Kuzey Irak’ta terör örgütü tarafından Türk Silahlı Kuvvetleri’ne (TSK) saldırı olduğunu ancak yetkili makamlar tarafından açıklanmadığını iddia etti.

Mısır: Gazze’de 60 günlük ateşkesi kapsayan bir anlaşma üzerinde çalışıyoruz

Mısır: Gazze’de 60 günlük ateşkesi kapsayan bir anlaşma üzerinde çalışıyoruz

ABD’deki mahkûmlara Peru zindanlarının kapısı aralandı

Peru Adalet ve İnsan Hakları Bakanı Juan Alcántara, ABD ve diğer ülkelerden gelen yabancı mahkumların Peru cezaevlerinde barındırılması olasılığına hükümetin karşı çıkmadığını açıkladı. Bakan, bu durumun uluslararası sözleşmelere uygun olması halinde …

Valilik açıkladı: Bilecik’teki yangınlar kontrol altına alındı

Sakarya’da geçen cuma günü başlayan orman yangının sıçradığı Bilecik’in Gölpazarı ile Osmaneli ilçesinde alevler kontrol altına alındı.

Fransa’dan İsrail’i kızdıracak hamle

Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Noel Barrot, Fransız basınına yaptığı açıklamada, Orta Doğu’daki gelişmelere ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

Pakistan’da askeri konvoya saldırı: 13 ölü

Pakistan’ın Hayber Pahtunhva eyaletinde düzenlenen bombalı saldırıda 13 askerin hayatını kaybettiği bildirildi.