Dünya’nın en büyük gizemlerinden biri çözülebilir: Büyük kanıt yolda…

Southampton Üniversitesi’nden fizikçi Tim Fuchs, bu çalışmanın önemini şu sözlerle açıklıyor: 

“Karanlık madde, evrenimizin yapısını belirleyen temel unsurlardan biri ancak hâlâ doğrudan tespit edilemiyor. Bugüne kadar hiçbir deney, onu tespit etmeye yaklaşamadı.”

Bilim insanları evrene baktıklarında, gözle görülebilen normal madde miktarı ile kütleçekim gücü arasında büyük bir tutarsızlık olduğunu fark ettiler. Gökadaların dış kısımlarının dönüş hızları ve uzay-zamanın büyük kütlelerin etrafında nasıl büküldüğü, evrende normal maddeden yaklaşık altı kat daha fazla karanlık madde olduğunu gösteriyor.

Ancak karanlık maddenin ne olduğu hâlâ bilinmiyor. Gözle görülemeyen, ışık yaymayan ve evrendeki tek etkisi kütleçekim yoluyla hissedilen bu gizemli maddeyi tespit etmek için bilim insanları her türlü olasılığı araştırmaya devam ediyor.

Bu noktada, Fuchs ve ekibi Jovian-1 adlı bir uydu ile karanlık maddeyi algılayabilecek bir deney yapmaya hazırlanıyor. 2026 yılında fırlatılması planlanan Jovian-1, Dünya yörüngesinde iki yıl boyunca süzülerek karanlık maddeye dair izler arayacak.

Deney kapsamında, grafit levhalar manyetik bir alan içinde havada tutulacak. Tim Fuchs, deneyin çalışma prensibini şöyle açıklıyor: 

“Deneyimiz, daha önce yapılmış hiçbir çalışmaya benzemiyor. Mikro yerçekimi ortamında, manyetikler arasında havada süzülen grafit parçaları, en küçük kuvvetlere karşı son derece hassas olacak. Eğer karanlık madde belirli bir yoğunluğa sahipse, görünmez bir ‘karanlık rüzgar’ bu parçacıkları hafifçe iterek ölçülebilir bir hareket oluşturacaktır.”

Jovian-1, Southampton Üniversitesi, Portsmouth Üniversitesi ve Surrey Üniversitesi öğrencileri tarafından tasarlanan birkaç deney taşımakta. Deneyin sonuçlarının alınması birkaç yıl sürecek olsa da, karanlık maddeye dair en güçlü ipuçlarından birini sağlayabilir.

Fuchs, Dünya’daki büyük karanlık madde dedektörlerinin bugüne kadar neden kesin sonuç veremediğine dair bazı teorileri de paylaşıyor: 

“Bazı teorilere göre, karanlık maddenin etkileşim oranı o kadar yüksek olabilir ki, atmosferimizi veya Dünya’daki dağların altına inşa edilmiş dedektörleri aşamayabilir. Bu durum, yeryüzündeki deneylerin neden net sinyaller alamadığını açıklayabilir.”

Bilim insanları için bu deney uzaydaki ilk levitasyon teknolojisi denemesi olacak. Fuchs, bu projeyi şu sözlerle özetliyor: 

“Misyonumuz, uzayda karanlık maddeyi tespit edebileceğimizi kanıtlamak. Eğer başarılı olursak, evrenin en büyük gizemlerinden birini çözmeye bir adım daha yaklaşmış olacağız.”

Related Posts

1.5 yıllık bekleyiş sona erdi ve GTA 6 2. fragmanı yayınlandı!

Geçtiğimiz günlerde 2026 yılına ertelendiği açıklanan GTA 6 için beklenen 2.fragman nihayet yayınlandı. Fragmanda karakterler ve oyunun dünyasından tonla detay var.

Merakla beklenen Deadlock yakında açık beta sürümüne kavuşabilir

10 yılı aşkın bir süredir Portal, Half-Life, Counter-Strike ve DotA serilerinin dışında bir oyun üretmeyen Valve, bu çizgiyi bozmaya hazırlanıyor. Bir süredir şirket içinde geliştirilen, kahraman nişancı ve MOBA türlerini birleştiren Deadlock …

ABD, Google’ın reklam tekelini kırmak istiyor!

ABD Adalet Bakanlığı, Google’a karşı yürüttüğü tekel davasında yeni bir aşamaya geçti. Teknoloji devinden, reklam sektöründeki birçok varlığını satması isteniyor. Mahkemenin daha önceki kararında, Google’ın bu alandaki hakimiyetinin rekabete zarar …

Apple, ABD’ye rekor bir yatırım yapıyor!

Apple, önümüzdeki dört yıl içinde Amerika Birleşik Devletleri’ne toplam 500 milyar dolarlık bir yatırım yapacağını açıkladı. Şirketin CEO’su Tim Cook, bu duyuruyu ABD Başkanı Donald Trump’ın göreve başlamasının 100. günü için düzenlenen etkinlikte …

Yeni akıllı kapsül teknolojisi, günlük ilaç kullanımını kökten değiştiriyor

İlaç kullanımında zamanlama, birçok kronik hastalığın tedavisinde kritik öneme sahiptir. UC San Diego’da geliştirilen yeni akıllı kapsül teknolojisi, karmaşık ilaç dozlama programlarını tek bir hapla yönetmeyi mümkün kılarak sağlık …

YouTube, mini oynatıcısının tasarımını yeniden değiştiriyor

YouTube geçen yıl Android’de yeni bir mini oynatıcı tasarımına geçiş yaptı. Eskisine göre daha büyük olan bu mini oynatıcı, ekranda daha çok yer kapladığı için birçok kullanıcı tarafından eleştirildi. Eleştirileri dinleyen video platformu …