Uzmanlar uyardı: Stent korkusu hayatınıza mal olabilir!

Tedavide Hastanın İsteği Değil, Damarın İhtiyacı Önemli

Hastaların polikliniklere, internette veya çevrelerinden duydukları bilgilerle gelerek ilaçlı balon tedavisi talebinde bulundukları sıkça görülüyor. Ancak, bu tedavi seçeneğinin yaklaşık 20 yıllık bir geçmişi olduğunu belirten Prof. Dr. Bilal Boztosun, her hastaya ve damara uygun olmadığını vurguluyor. Prof. Dr. Boztosun, “Tedavide kritik olan, hastanın ne istediği değil, damarın neye ihtiyaç duyduğudur” diyor.

20 Yıllık Bir Tedavi Seçeneği

Tedavi sürecinin hastanın talebi değil, tıbbi gereklilik doğrultusunda şekillendiğini vurgulayan Prof. Boztosun, darlık durumlarında öncelikle standart balon tedavisi uygulandığını belirtiyor. Damarın açılması durumunda ilaçlı balon tedavisine geçildiğini söyleyen Prof. Boztosun, ancak damarın yeniden daralması durumunda stent uygulamasının gerektiğini belirtiyor.

‘Damarım Ne İstiyor?’

Stent tedavisinin hala önemli bir seçenek olduğunu belirten Prof. Dr. Boztosun, hastaların ilaçlı balona önyargılı davranmamaları gerektiğini ifade ediyor. Prof. Dr. Boztosun, hastaların sormaları gereken sorunun ‘Ben ne istiyorum?’ değil, ‘Benim damarımın ihtiyacı ne?’ olması gerektiğini vurguluyor.

Her Damar İçin Uygun Değil

İlaçlı balon tedavisinin belirli durumlarda tercih edilebileceğini belirten Prof. Dr. Boztosun, hangi durumlarda bu yöntemin tercih edildiğini açıklıyor. Özellikle damarın uç kısımlarında, yan damar varlığında veya ileride bypass olma ihtimali olan hastalarda ilaçlı balon tedavisinin tercih edildiğini belirten Prof. Dr. Boztosun, hastaların tedavi seçiminde hekimlerine güvenmeleri gerektiğini söylüyor.

Related Posts

Kalp hastalıklarına karşı sağlıklı yaşam tarzı ve beslenme önerisi

Medicana Zincirlikuyu Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Mustafa Can, beslenme alışkanlıklarının kalp ve damar sağlığı üzerinde önemli etkileri olduğunu belirtti.

“Kurban etini hemen poşetlemeyin” uyarısı

“Kurban etini hemen poşetlemeyin” uyarısı

60 yaşın üstündeyseniz bunu yapmayı bırakın, ölüm riskini yüzde 26 artırıyor!

Uzmanlar, 60 yaş ve üzeri bireylerin sosyal izolasyona girmesinin, yalnızlığın yol açtığı fiziksel ve zihinsel yıpranma nedeniyle ölüm riskini yüzde 26 oranında yükselttiğini açıkladı.

Alerjik şikayetler arttı, vatandaşları ‘polen’ endişesi sardı

Havaların ısınmasıyla birlikte son dönemde artan polen yoğunluğu, alerjik şikayetlerin artırdı. Van’da da mayıs ve haziran aylarında polen yoğunluğunun zirveye ulaştı

Bu nadir görülen kanser belirtisi sadece banyoda ortaya çıkıyor

Uzmanlar, safra yolu kanserinin (kolanjiyokarsinom) sessiz ilerleyip çoğu kez geç evrede teşhis edildiğine dikkat çekiyor. İlk uyarı işaretleri sıklıkla tuvalette ortaya çıkıyor; ancak sindirim veya idrar yolu problemleriyle karıştırılabildiği için gözden kaçabiliyor.

Duşta yapılan bu hata sağlığa darbe! Uzmanı uyardı: ‘Yıllar içinde böbrekleri bitiriyor’

Duşta idrar yapma, birçok kişinin farkında olmadan benimsediği bir alışkanlık olabilir. Ancak sağlık uzmanları bu davranışın ciddi sağlık problemlerine yol açabileceğini belirtiyor. Amerikalı ürojinekolog Dr. Teresa Irwin de duşta idrar yapma alışkanlığı hakkında takipçilerine uyarılarda bulundu.