Yemeni Üreticisi: Meslek Sona Eriyor

Kilis’te 12 metrekarelik dükkanında 43 yıldır yemeni üreten İlhan Özçelik, kaybolmaya yüz tutan mesleğin zorluklarını anlattı. Yemeni üretiminin yaşatılması için mesleğe gönül veren gençlere ve devlet desteğine ihtiyaç olduğunu vurgulayan Özçelik, bu kültürel mirasın gelecek nesillere taşınmasını umut ettiklerini söyledi.

Mesleğe ilk başladığı yıllarda 40’a yakın esnafın bu işi yaptığını ancak günümüzde sayının 3-4 kişiye düştüğünü belirten Özçelik, “Şu an en genç ustamız 50 yaşında. Yanımızda 3-4 genç yetiştiriyoruz ama inşallah kalıcı olurlar. Gençler artık okul hevesine kapıldığı için zanaat meslekleri tükenmek üzere. Eğitim sisteminde mesleki okullara daha fazla önem verilmesi gerekiyor” şeklinde konuştu.

Dana ve keçi derisi tercih ediliyor

Yemeni ayakkabılarında kullanılan malzemeler hakkında bilgi veren Özçelik, genellikle dana derisinin tercih edildiğini söyledi. Özçelik, “İç ve dış yüzeylerde dana derisi kullanıyoruz. Keçi ve koyun derisi de kullanılıyor ama manda köselesi alt taban için ideal. Diğer köseleler patlama yapabiliyor” dedi.

El sanatlarına destek istiyor

Zanaat mesleklerinde yetişmiş eleman bulmanın giderek zorlaştığını ifade eden Özçelik, ebeveynlerin de bu konuda gençleri yönlendirmesi gerektiğini vurguladı. Özçelik, fabrikalarda gençlerin daha yüksek maaşlarla çalışmayı tercih ettiğini belirterek, “Fabrikada çalışanlar 23-25 bin lira kazanırken burada çalışan ustalar 13-15 bin liraya çalışıyor. Bu nedenle gençler burada kalmak istemiyor” diye konuştu. Yemeni yapımında Kilis’te faaliyet gösteren tek usta olduklarını ifade eden Özçelik, siparişlerin birçoğunu yurtdışına gönderdiklerini belirterek, “Genellikle Avrupa ve Amerika’ya çalışıyoruz. Kilis’te yurtdışı çalışan başka kimse kalmadı” ifadelerini kullandı. – KİLİS

Related Posts

Sanayide ters rüzgar: Rapor sayısı yükseldi, iş gücü azaldı

TOBB’un nisan ayı sanayi kapasite raporu sayısı artarken çalışan sayısı azaldı.

Merkez Bankası, Nisan Ayı Fiyat Gelişmeleri Raporu’nu yayımladı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), yıllık enflasyonun enerji ve temel mal gruplarında artarken, diğer gruplarda düşüş kaydettiğini bildirdi.

Çekya ekonomisyinde 7 yıl sonra bir ilk

Çekya’da yıllık enflasyon oranı, Nisan 2025 itibarıyla yüzde 1,8 seviyesine düşerek son yedi yılın en düşük seviyesini gördü. Mart ayında yüzde 2,7 olarak ölçülen enflasyonun, piyasa beklentisi olan yüzde 2,1’in de altında kalması dikkat çekti …

Altın ve doları olanlar dikkat! Gözler çarşamba gününe çevrildi: ‘Sürpriz olursa zirve yapar’

Altın fiyatları geçtiğimiz hafta sert düşüş gösterdikten sonra yeni haftada önemli bir çıkış yakaladı. Gram altın fiyatı 4 bin 100 TL’yi aşarken, piyasadaki gelişmeler merakla takip ediliyor. Öte yandan altın ve dolar yatırımcılarının gözü kulağı çarşamba gününe çevrildi. Kritik gelişme sonrası piyasalarda yön belli olacak. İşte detaylar…

Otomotiv sektöründe kadınlara destek: Yıl sonuna kadar 500 kadına ücretsiz eğitimle iş fırsatı!

İş dünyasında cinsiyet eşitliğine dair farkındalık çalışmaları her geçen gün artsa da otomotiv endüstrisinde oranlar hâlâ yeterli seviyede değil. Otomotiv Sanayicileri Derneği tarafından açıklanan verilere göre, kadınlar otomotiv endüstrisindeki …

Bakan Bolat, nisan ayı enflasyon verilerini değerlendirdi: Hedefimiz, dirençli bir ülke ekonomisini sürdürmek

Bakan Bolat, nisan ayı enflasyon verilerini değerlendirdi: Hedefimiz, dirençli bir ülke ekonomisini sürdürmek

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir